Sevgili Okurlar,
Bu hafta sizlere, son iki yildir uzerinde doktora calismami yaptigim bir konudan bahsetmek istiyorum. Yazilarimi takip ettiginiz surece, hemen hemen pek cok yazimda kullanmis oldugum farkindalik kelimesi ile karsilasmissinizdir. Iste ozellikle Ingilterede ve bunun yani sira pek cok Avrupa ulkesinde basta olmak uzere yeni kullanilan bir teknikten bahsetmek istiyorum. Gelin simdi bu yeni terapi teknigine, farkindalik terapisinin ne demek olduguna bir goz atalim.
Modern Psikoloji literatüründe yeni yeni yer etmeye başlayan Farkındalık (Mindfulness), Budizm, Taoizm, ve Yoga'yı kapsayan geniş ve derin bir felsefeden gelmektedir. Klinik problemlerin çözümlerine yönelik, Farkındalık (Mindfulness) eğitimlerinde dünya çapında bir otorite olarak kabul edilen Prof.Dr. Jon Kabat-Zinn (University of Massachusets): "Özel bir şekilde dikkat etmek: şimdiki zamana istemli, kasıtlı ve yargısız bir şekilde" diye tanımlamaktadır.
Farkındalık (Mindfulness) bir anlamda, uyanmak, kendimizle temasa geçmek ve yaşamın her anının içeriğini değerlendirebilmektir. Kabat-Zinn buna, "Bilinçli yaşama sanatı-The art of conscious living." demektedir. Bu, psikolojik ve duygusal esnekliği geliştirmenin ve yaşamsal tatmini arttırmanın derin bir yoludur.
Ozetle Farkındalık (Mindfulness), dikkati, kasıtlı bir şekilde ve açık kalpli bir merakla şimdiki zamana yönlendirmek sayesinde ortaya çıkan bir bilinç durumudur. Farkındalık bilincini eğiterek, geçmiş zamanda sıkışıp kalmak ya da gelecek için sürekli endişelenmek yerine, şimdiki zamanı nasıl yaşayabileceğimizi keşfederiz. Kişilerin, özellikle gerginlik yaratan, nahoş yaşam deneyimleri karşısındaki hislerini ve düşünce biçimlerini değiştirmeye olanak tanıyan, beden- zihin bütünlüğü temeline dayalı bir eğitimdir. Düşüncelere, duygulara ve bedensel duyumlara odaklanıp, bilinci geliştirerek; bunlarla çok daha iyi bir şekilde baş etmeyi sağlar. Eski meditasyon pratiklerinin derin kökleriyle ve aynı zamanda en son bilimsel gelişmelerin uyumlu bir harmanıdır. Karmaşık ve gürültülü dünyamızda herkes için dinginliği, huzuru ve barışı bulmaya yardımcı olacak değerlere doğru rehberlik eder.
Peki Farkindalik calismasi yapan kisiler bu tekniklerden nasil faydalanabiliyor? Farkındalık çalışması yapan kişilerde: Fiziksel gerginlik ve psikolojik stres belirtilerinde, uzun dönemli bir azalma İyilik halinde olumlu değişimler keşfetme Tükenmişlik ve depresyon halinde çok daha az sıkışıp kalma ve bağımlılık davranışlarını çok daha iyi kontrol edebilme gözlenmektedir. Tüm bunlar kulağa hoş ve basit gelse de uygulamaya koymak çok da kolay olmamaktadır. Özellikle modern dünyanın görev odaklı yaşamında, ne yapmakta olduğumuza gerçek anlamda dikkat etmiyor ve dolayısıyla, yaşamımızın pek çok alanını kaçırıyor ve kolayca tekrarlayan düşüncelerimiz arasında sıkışıp kalarak, iyilik halimizi yıkıyor ve kendimizi depresif, sıkıntılı ya da tükenmiş bir duygu durum içine sokuyoruz. Sonuç olarak, Farkındalık öğrenen kişiler, depresyona ya da duygusal karmaşanın içinde boğulmaya daha az yatkın oluyorlar. Aynı zamanda, iyilik halinde olumlu gelişmeler gözlüyorlar.
Sevgili Okurlar, iste tum bu bilgilerin isigi altinda sizlere gecen haftalarda duzenledigim bir calismadan bahsetmek istiyorum. Ancak bu seslenisim farkli bir sekilde olacak. Sizlere beraber calistigim sevgili asistanlarimi tanitmak istiyorum. Yaptigim calismalarda her zaman takim ruhu icinde olmaktan cok buyuk keyif almisimdir. Bu hafta ve onumuzdeki haftalarda sizlere asistanlarimin yazilari ile seslenmek istiyorum. Bu hafta sevgili Derya Ersonmezin ifadelerini okuyalim.
Ismim Derya Erdönmez, Psikoloji mezunuyum ve kendimi bu meslek üzerine değerli Özden Bayraktar’ında yardımları sayesinde eğitmekteyim. Psikoloji denilince gerek olumlu gerek olumsuz olmak üzere insan aklına bir çok düşünce gelmekte. Gunumuzde psikolojik destek taleplerine daha anlayisli bakilmasi ve son zamanlarda halk tarafından daha cok kabul edilmiş olması gercekten büyük mutluluk. Bu dalda kendini geliştiren bir birey olarak şunu belirtmek isterim ki, Türkiye ve Londra’da bir çok başarılı çalışmalara imza atan ve bir çok insanın psikolojik desteğine yardımcı olan sayın Psikolog Doktor Özden Bayraktar hanım sayesinde kaliteli bilgiler ediniyorum. Kendisi tecrübeli ve müthiş bir enerjiye sahip, en önemlisi ise mesleğine olan büyük ilgisi ile hergün cok daha güzel şeyler ögrenip ögretmekte. Gerek psikoloji ögrencileri ve gerekse halkımıza eğitim amaçlı bir çok çalışmalar hazırlamakta olan sayın Özden Bayraktar, psikolojinin hayatımızdaki önemini ortaya çıkarmak üzere hazırladığı eğitim programları ile halkımızı geniş kapsamda bilgilendirmekte. Ben ve benim gibi psikoloji üzerine eğitim alan diğer arkadaslarım Ebru Babur,Seval Keskin, Aslı Apat ve Salome Vakhani olmak üzere, Özden Bayraktar ve değerli Psikolog Dr. Massimo Stocchi’nin düzenlemiş olduğu ‘’farkındalık ve bilişsel davranışçı terapi’’ isimli atölye çalışması ile çok önemli konuların altını çizmiş oldular. 23 Şubat 2013 tarihinde Regents Collegede gerçekleşen bu çalışmada, her yaş grubundan katılımcılar ile beraber ( bir gün süren bu sertifika programında) çok verimli toplam altı saat geçirdik. Değerli Özden Bayraktar’ın ‘farkındalık’ üzerine bu hassasiyetinin ve bilgilerinin katılımcılara çok faydalı olduğuna şahit olduk. Aynı zamanda sayın Massimo Stocchi’ ninde bu çalışmada bir çok konu ile ilgili gerçekleştirdiği grupça eksperimentler katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Bir çok önemli konulara deginilen bu çalışmada da çok değerli Özden Bayraktar’a ve Sayın Massimo Stocchi’ye sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum, türk ve yabancı toplumu olmak üzere insanlara sağlıklı bir sunum yaptıkları için onları tebrik ediyorum.
Komentáře